Rol vitamine C bij genoomstabiliteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine C speelt een belangrijke rol in processen die de stabiliteit van het genoom beïnvloeden en handhaven. Niet alleen vanwege de antioxidatieve activiteit, maar ook via directe beïnvloeding van de DNA-methylering.

Sinds de onderzoeken van Cameron en Pauling in de jaren zeventig van de vorige eeuw is sprake van een groeiend aantal studies waarin de rol van vitamine C bij de preventie en behandeling van kanker is onderzocht. Er is inmiddels adequaat bewijs dat de vitamine de oxidatiestatus van de cel reguleert. Toch blijkt deze antitumorwerking van de vitamine niet op zichzelf te staan. Zo blijkt vitamine C als cofactor van zogenaamde TET-enzymen direct van invloed te zijn op de DNA-methylering. TET-enzymen reguleren DNA-methylering. DNA-methylering is een epigenetisch proces waarbij een methylgroep aan cytosine wordt toegevoegd. Een verminderde TET-activiteit kan leiden tot DNA-hypermethylering en de instabiliteit van het genoom verhogen.

Vitamine C heeft als cofactor van TET-enzymen een direct effect op DNA-methylering. DNA-methylering speelt een belangrijke rol in het behoud van de stabiliteit van het genoom.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen