Roodblauw fruit beschermt longen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge inname van anthocyaninen kan de leeftijdsgebonden achteruitgang van de longen vertragen. Anthocyaninen zijn donkere kleurstoffen die onder andere gevonden worden in bosbessen, zwarte bessen, kersen en bloedsinaasappels.

Aan de studie namen 839 militaire veteranen deel waarbij in de periode van 1992 tot 2008 twee tot vijf maal de longfunctie werd gemeten. Aan de hand van voedingsvragenlijsten werd jaarlijks de inname van verschillende soorten flavonoïden bepaald (anthocyaninen, flavanonen, flavanolen, flavonolen, flavonen en polymeren). De wetenschappers relateerden vervolgens het jaarlijkse verschil in de longfunctie aan de verschillende subklassen van flavonoïden.

Er werd een sterke relatie gezien tussen de longfunctie en de inname van anthocyaninen. Bij personen met de hoogste inname van dit type flavonoïden werd de leeftijdsgebonden achteruitgang van de longfunctie significant met maximaal 37ml/y vertraagd. Het beschermend effect van anthocyaninen gold voor zowel rokers, ex-rokers als personen die nooit gerookt hadden. De wetenschappers berekenden dat de consumptie van een portie bosbessen tweemaal per week de achteruitgang van de longfunctie significant tot 38ml/y kon vertragen. Een hoge inname van flavanolen, te vinden in uien, thee, appels, blauwe druiven, broccoli en boerenkool, werd ook in verband gebracht met een verminderde afname van de longfunctie met het ouder worden, zij het in mindere mate.

Wekelijkse consumptie van twee porties roodblauw fruit rijk aan anthocyaninen lijkt de longen te beschermen tegen achteruitgang die gerelateerd is aan het ouder worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen