Eerder longontsteking met maagzuurremmers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Maagzuurremmers verhogen het risico om in het ziekenhuis een longontsteking op te lopen (hospital-acquired pneumonia). Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.
Het onderzoek werd uitgevoerd met 63.878 patiënten van minimaal 18 jaar die voor minstens 3 dagen in een groot academisch ziekenhuis in Boston opgenomen waren geweest. Intensive care-patiënten werden van het onderzoek uitgesloten.
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis werd door 52% van de patiënten zuurremmende medicatie gebruikt (protonpompremmers of H2-antagonist). Daarnaast liep 3,5% van de patiënten een longopntsteking op. Hierbij bleek er een verband met het gebruik van de medicijnen. Degenen die deze medicatie namen toonden een 30% hoger risico longontsteking op te lopen dan degenen die deze medicatie niet gebruikten. Als echter onderscheid werd gemaakt tussen het gebruik van protonpompremmers en H2-antagonisten, bleek het gevonden verband alleen voor de sterker werkende protonremmers significant.
De bevindingen zijn belangrijk omdat het gebruik van maagzuurremmers de laatste jaren een gestage groei doormaakt, vooral binnen de muren van ziekenhuizen. En dit, terwijl er in de meeste gevallen waarin deze middelen worden voorgeschreven geen duidelijk geaccepteerde indicatie is, zo geven de onderzoekers aan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen