Saw palmetto bij plasklachten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een extract van de bessen van de zaagpalm (saw palmetto) vermindert plasklachten bij vrouwen. Het extract wordt normaliter vooral gebruikt door mannen met een vergrote prostaat. 

Een experiment met vrouwelijke ratten toonde echter dat het extract ook effectief was bij een hyperactieve blaas. Toediening van het extract leidde tot een vergroting van de blaascapaciteit en minder frequent urineren. 

Om te onderzoeken of dit ook bij vrouwen het geval is, werd een humaan onderzoek uitgevoerd. Er namen 76 vrouwen met plasklachten deel aan de studie. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de vrouwen gedurende twaalf weken dagelijks 320 mg zaagpalmextract, de andere vrouwen kregen een placebo. Aan de hand van vragenlijsten werd nagegaan in hoeverre ze plasklachten hadden.

Ten opzichte van de placebogroep moesten vrouwen in de suppletiegroep na twaalf weken significant minder frequent urineren overdag. Ook bij vrouwen met een overactieve blaas nam de plasfrequentie overdag significant af. Bij een subgroep leidde suppletie met het extract bovendien tot minder frequent urineren gedurende de nacht.

Dit is de eerste humane studie die aantoont dat suppletie met zaagpalmextract vrouwen kan helpen bij het verminderen van plasklachten zoals een overactieve blaas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen