Selenium en Q10 voor behoud telomeren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met selenium en coënzym Q10 leidt tot behoud van de lengte van telomeren. 

Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren.

Aan de Zweedse studie namen 118 ouderen deel in een leeftijd van 70 tot 80 jaar. Ze hadden allen een lage seleniumstatus. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende 42 maanden dagelijks een supplement met 200 mcg selenium (als -gist) en 200 mg coënzym Q10 of een placebo. De proefpersonen werden vervolgens nog eens zes jaar gevolgd. 

Bij deelnemers in de suppletiegroep was na 42 maanden de verkorting van de telomeren van de leukocyten significant minder dan bij de proefpersonen uit de placebogroep (+0,019 versus -0,129). Tevens bleek dat de telomeerlengte van proefpersonen die binnen de volgperiode overleden significant korter was dan bij personen die in leven bleven. Dit gold vooral voor sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten.

Suppletie met selenium en Q10 leidt tot behoud van telomeerlengte en is in verband gebracht met een verminderde cardiovasculaire sterfte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen