Selenium voorkomt schadelijke werking LDL-cholesterol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Er komt steeds meer bewijs dat processen die zich na de maaltijd afspelen een rol spelen bij de vorming van gemodificeerd LDL-cholesterol, dat weer een rol speelt bij de vorming van atherosclerose.
Onderzoekers testten bij 14 gezonde proefpersonen of suppletie van selenium dit proces kan tegengaan. De deelnemers kregen gedurende 10 dagen een supplement met 110 mcg selenium. Daarna werd voor en na een testmaaltijd het plasma selenium, gemodificeerd LDL-cholesterol, LDL-resistentie voor oxidatieve modificatie, glutathionperoxidase-activiteit en malondialdehyde gemeten. Deze laatste twee zijn een maat voor de activiteit van vrije radicalen in het lichaam.
Suppletie van selenium bleek geen effect te hebben op de concentratie selenium in het plasma. Wel verlaagde seleniumsuppletie de glutathionperoxidase-activiteit voor de maaltijd en remde een verhoging van deze activiteit door de maaltijd. Ook voorkwam selenium dat door de maaltijd gemodificeerde LDL-cholesterol en gevoeligheid van LDL voor oxidatie omhoog ging.
De onderzoekers concludeerden dan ook dat selenium oxidatieve stress en de vorming van atherogeen LDL-cholesterol na de maaltijd kan voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen