Seleniumsuppletie bij oogziekte van Graves

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met een milde vorm van de oogziekte van Graves hebben baat bij seleniumsuppletie. Dit blijkt uit een studie die werd gepubliceerd in the New England Journal of Medicine.
Er werden 159 patiënten verdeeld in 3 groepen met een milde vorm van Graves' orbitopathie, een oogaandoening die gepaard gaat met schildklierafwijkingen. Ze kregen gedurende 6 maanden tweemaal per dag 100 mcg selenium, 600 mg pentoxifylline (ontstekingsremmer) of een placebo.
Na 6 maanden verbeterde de kwaliteit van leven significant bij personen in de seleniumgroep. Bij behandeling met pentoxifylline werd geen verbetering waargenomen. In vergelijking met de placebo leidde selenium tot minder oogklachten en een afname van de progressie van de aandoening. De inflammatie nam in alle groepen af, maar in de seleniumgroep was de afname significant het grootst. Nog een half jaar later werden dezelfde resultaten gevonden. Seleniumsuppletie leidde niet tot bijwerkingen, terwijl het medicament pentoxifylline frequent aanleiding gaf tot maagdarmproblemen.
De onderzoekers concluderen dat bij personen met een milde vorm van Graves' orbitopathie seleniumsuppletie de progressie kan vertragen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen