Seleniumtekort vergroot kans preëclampsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoekers hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met een seleniumtekort een grotere kans hebben op pre-eclampsie dan de vrouwen met voldoende van deze antioxidant. Ook waren hun symptomen erger.
Aan dit onderzoek deden 53 zwangere vrouwen met pre-eclampsie en 53 gezonde vrouwen mee. Van deze vrouwen werd het seleniumgehalte in de teennagels gemeten. Omdat selenium zich ophoopt in de nagels, geeft dit een goed beeld van de hoeveelheid selenium die de vrouwen over een langere periode hebben geconsumeerd.
De vrouwen in de groep met de laagste seleniumwaarden (33% van de totale groep vrouwen) hadden meer dan vier keer zo grote kans op pre-eclampsie vergeleken met de vrouwen in de groep met de hoogste waarden (de bovenste 33%). Bij de patiëntengroep met minder selenium werden ook meer baby’s te vroeg en met een te laag geboortegewicht geboren.
Preëclampsie tijdens de zwangerschap heeft als symptomen een hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie en een verminderde bloedtoevoer naar de placenta dat complicaties tijdens de zwangerschap kan veroorzaken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen