Slaapgebrek bevordert sarcopenie via darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Slaapstoornissen kunnen het verlies van spiermassa en spierkracht op oudere leeftijd (sarcopenie) bevorderen door een shift van de microbiële samenstelling van de darm.

Voor de review werden uit medische databanken elf studies geselecteerd. Het betrof onderzoeken met gezonde proefpersonen in een leeftijd van 4 tot 71 jaar. 

Bij oudere deelnemers (65 jaar of ouder) werd een groter aandeel van ontstekingsbevorderende darmbacteriën gezien bij personen met een kortere slaapduur. Daarentegen werd een goede slaapkwaliteit in verband gebracht met een toename van de gunstige bacteriestammen Verrucomicrobia en Lentisphaerae. Bij jongere deelnemers was het effect van slaapgebrek op de samenstelling van de darmmicrobiota minder duidelijk. 

Slaapstoornissen leiden tot een verhoging van de cortisolproductie. Onder invloed hiervan verandert de samenstelling van de darmmicrobiota en vermindert de intestinale barrièrefunctie. Bovendien kan een veranderde samenstelling leiden tot een toename van ontstekingsbevorderende stoffen zoals IL-6 en TNF-alfa. Andersom kunnen gunstige darmbacteriën korteketenvetzuren produceren die als signaalstoffen via de nervus vagus een gezonde slaap bevorderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen