Sojaproducten verminderen kans COPD

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere consumptie van sojaproducten verlaagt volgens Japanse wetenschappers het risico van COPD. Daarnaast verminderde de kans op kortademigheid.
COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Syndrome en omvat de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. In alle gevallen is er sprake van een chronische obstructie van de longen.
De wetenschappers deden hun uitspraak naar aanleiding van een onderzoek met 278 COPD-patiënten en 340 controlepersonen. De leeftijden van de deelnemers varieerden van 50 tot 75 jaar en de COPD-patiënten waren niet langer dan 4 jaar geleden gediagnosticeerd. Alle deelnemers ondergingen een spirometrie. Dit is een onderzoek om de functie van de longen te meten. Daarnaast werd met behulp van een vragenlijst informatie verkregen over het voedingspatroon.
Uit de verkregen gegevens bleek dat de gemiddelde sojaconsumptie onder controlepersonen significant hoger was dan onder COPD-patiënten. Daarnaast werd er beter gescoord op de longfunctietest naarmate de totale sojaconsumptie groter was. De kans op COPD was onder de 25% deelnemers met de hoogste totale sojaconsumptie 61% kleiner dan onder de 25% met de laagste sojaconsumptie. Vergelijkbare verbanden werden aangetoond tussen verschillende ademhalingssymptomen, vooral kortademigheid, en de consumptie van sojaproducten zoals tofu en sojaspruiten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen