Eiwitten effectief ziekenhuisvoedsel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ouderen die vanwege een long- of hartziekte in het ziekenhuis belanden, zijn gebaat met eiwitrijke drinkvoeding.

In de NOURISH (Nutrition effect On Unplanned Readmissions and Survival in Hospitalized patients) studie werden 652 vijfenzestigplussers verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers waren ondervoed en werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege hartfalen, een hartinfarct, longontsteking of COPD. De helft van de deelnemers kreeg gedurende de ziekenhuisopname tot negentig dagen na ontslag tweemaal per dag drinkvoeding rijk aan eiwitten, nutriënten en beta-hydroxy-beta-methylbutyraat (HMB). HMB is een metaboliet van het essentiële aminozuur leucine en ondersteunt bij het in stand houden van de spiermassa.

Suppletie met de eiwitrijke drinkvoeding kon niet een nieuwe ziekenhuisopname voorkomen. Wel bleek suppletie het sterfterisico na negentig dagen met de helft significant te verminderen. Suppletie leidde al na een maand tot een significante toename van het lichaamsgewicht. Bovendien verbeterde de voedingsstatus significant na toediening van de drinkvoeding.

Eiwit- en nutriëntenrijke drinkvoeding kan de voedingstoestand verbeteren van ouderen met een hart- of longaandoening en verkleint significant de kans op sterfte, zo concluderen de wetenschappers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen