Speciaal voedingspatroon voorkomt Alzheimer

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een combinatie van bepaalde voedingsmiddelen kan het risico van de ziekte van Alzheimer verlagen.
De studie met een gemiddelde volgperiode van 4 jaar werd uitgevoerd in New York. Aan de studie namen 2148 vijfenzestigplussers deel die niet aan dementie leden. Er werd informatie verzameld over hun voedingspatroon. Daarnaast vond telkens na een periode van 1,5 jaar een neuropsychologisch onderzoek plaats.
Van de deelnemers kregen binnen 4 jaar 253 personen de ziekte van Alzheimer. Er werd een voedingspatroon ontdekt waarbij het risico van Alzheimer beduidend kleiner was. Dit voedingspatroon bestond uit een hoge consumptie van saladedressing, noten, vis, tomaten, gevogelte, kruisbloemige groenten, donker en groengekleurde groenten en fruit. Daarnaast was de consumptie van vetrijke zuivelproducten, rood vlees, orgaanvlees en boter laag. Personen met een dergelijk voedingspatroon hadden 38% minder kans op het krijgen van Alzheimer in vergelijking met personen die dit voedingspatroon minder volgden.
Uit de resultaten blijkt dat een combinatie van verschillende voedingsmiddelen de kans op de ziekte van Alzheimer verkleint. Onduidelijk is welke afzonderlijke voedingsstoffen verantwoordelijk zijn voor een verkleining van het risico. Vervolgstudies naar combinaties van voedingsmiddelen zijn wenselijk omdat de stoffen mogelijk een synergistische werking hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen