Spermakwaliteit snel te verbeteren met voeding

De kwaliteit van sperma kan snel veranderen onder invloed van voeding. Al binnen twee weken verbetert de kwaliteit door gezond te eten.

Wetenschappers onderzochten de spermakwaliteit van vijftien gezonde jonge mannen. De kwaliteit van het sperma werd bepaald aan het begin van het onderzoek. Vervolgens na een week waarin ze gezonde voeding kregen en na de tweede week waarin ze dezelfde gezonde voeding aten, maar dan met toegevoegde suiker (gemiddeld 375 gram per dag). De kwaliteit van het sperma werd beoordeeld op basis van de motiliteit (beweeglijkheid) en veranderingen in kleine RNA-deeltjes (tsRNA).

Aan het begin van het onderzoek was bij eenderde van de mannen sprake van een verminderde motiliteit van het sperma. Tijdens het onderzoek herstelde de beweeglijkheid van het sperma bij alle mannen. Dit was al het geval na een week gezonde voeding geconsumeerd te hebben. Na consumptie van de suikerrijke maaltijden in de tweede week werd bovendien een toename van tsRNA gezien. Deze kleine RNA-deeltjes dragen bij aan celgroei en de motiliteit van sperma.

Voeding is van invloed op de vruchtbaarheid van mannen, zo blijkt uit de resultaten.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login