Spiervervetting door vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De vitamine D-status is van invloed op het proces waarbij spiercellen worden omgezet in vetcellen. Een lage vitamine D-status stimuleert deze adipogenese.

Vervetting van spieren is een van de kenmerken van een vitamine D-tekort en komt tot uiting in spierzwakte. Hoewel de exacte oorzaak nog onbekend is, wordt vermoed dat voorlopercellen van spieren worden omgevormd naar adipocyten (rijpe vetcellen). In de laboratoriumstudie werd de transdifferentiatie van spiercellen onderzocht nadat gedurende zes dagen de actieve vorm van vitamine D werd toegediend in oplopende concentraties.

Lage vitamine D-concentraties leidden tot een toename van vetopslag in de cellen, terwijl hoge vitamine D-concentraties de accumulatie van vet in de cellen tegengingen. De toename van vetaccumulatie onder invloed van een lage vitamine D-spiegel ging gepaard met een opregulatie van PPARγ2 en FABP4 mRNA. Dit impliceert de vorming van adipocyten. Hogere vitamine D-concentraties gingen dit proces tegen, terwijl de hoogste concentratie een toxisch effect had.

De vitamine D-status blijkt op een dosisafhankelijke manier van invloed op de adipogenese van spiercellen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen