Inflammatie door zinktekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan zink op oudere leeftijd kan ontstekingsreacties in de hand werken door een afwijkende immuunrespons in de lichaamscellen.

Voor de studie werden lichaamscellen van oude en jonge personen en muizen onderzocht in een laboratorium. Er werd gekeken naar het effect van een zinkdeficiëntie op de immuunrespons in lichaamscellen en epigenetische mechanismen die betrokken zijn bij chronische inflammatie.

Oudere muizen bleken lagere zinkconcentraties in de cellen te hebben. Dit ging gepaard met een toename van chronische ontstekingsreacties en een verminderde methylering van interleukine-6 (IL-6). Deze cytokine is betrokken bij ontstekingsreacties en heeft zowel een pro- als anti-inflammatoire werking. De verminderde IL-6 methylering werd ook gezien in humane cellen van oudere personen. Methylering is een epigenetisch mechanisme waarmee cellen de genexpressie beïnvloeden.

Al eerder werd een verband gezien tussen een tekort aan zink en chronische ontstekingen. De resultaten kunnen relevant zijn voor ouderen, omdat een zinkdeficiëntie bij deze populatie relatief vaak voorkomt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen