VS: schietende schooljongens op antidepressiva

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het kan opvallend worden genoemd dat alle jongemannen die verantwoordelijk waren voor de schietincidenten op scholen in de VS gedurende de laatste 10 jaar antidepressiva gebruikten. Deze medicijnen veroorzaken niet alleen veel suïcidaal gedrag, maar ze lijken ook extreem geweld tegen andere personen te bevorderen. In de meeste gevallen pleegden de jongemannen nadat zij de schoten hadden gelost en klasgenoten en leerkrachten hadden gedood, tevens zelfmoord.
Steeds vaker worden antidepressiva in verband gebracht met zelfdoding en gewelddadig gedrag. Farmaceutische bedrijven worden inmiddels vanuit verschillende hoeken beschuldigd het publiek moedwillig onwetend te laten over deze effecten van antidepressiva.
De door onderzoekers geleverde bewijzen dat het gebruik van SSRI’s verband houdt met het plegen van zelfmoord waren voor de overheden van de VS en het Verenigd Koninkrijk al eerder reden om het gebruik ervan voor personen onder de 18 jaar sterk te beperken. Alleen voor Prozac is voor gebruik door personen onder de leeftijd van 18 jaar een vergunning verleend. Echter ook van Prozac is bekend dat het het risico van agressieve en suïcidale gedachten en gedrag verhoogt. Toen het middel in 1985 ter goedkeuring werd ingediend bij de FDA in de VS werd door de ontwikkelaars ervan gesuggereerd het te voorzien van een waarschuwing voor de arts in verband met verergering van deze symptomen.
Niet voor niets dat de FDA de begeleidende waarschuwing dat SSRI’s verband houden met een verhoogd risico van zelfdoding bij personen jonger dan 18 jaar verplicht heeft gesteld. Deze waarschuwing is echter routinematig genegeerd, en honderden miljoenen doses van Prozac zijn inmiddels gebruikt door kinderen en tieners. In december 2006 heeft een adviespanel van de FDA zelfs aanbevolen de verplichte vermelding van de minimale leeftijd voor het gebruik van SSRI’s te verhogen tot 25 jaar.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen