Eetverslaving meetbaar in hersenen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een eetverslaving gaat gepaard met stimulering van bepaalde hersengebieden. Zo worden ‘belonende' gebieden gestimuleerd, terwijl in ‘remmende' gebieden juist een verminderde activiteit wordt waargenomen. Voor de studie werd bij 48 gezonde, jonge vrouwen - met en zonder overgewicht - een MRI-scan gemaakt terwijl ze in afwachting waren van een chocolade-milkshake. Bij de vrouwen werd de mate van eetverslaving gemeten als onderdeel van een gewichtsreductieprogramma.
Er werd bij 39 vrouwen een eetverslaving vastgesteld. Bij deze vrouwen ging dit - in afwachting van de milkshake - gepaard met een significant sterkere activatie van de anterior cingulate cortex, mediale orbitofrontale cortex en amygdala. Bij vrouwen met een ernstige eetverslaving was de activatie van de dorsolaterale prefrontale cortex en de hersenstam significant groter in vergelijking met vrouwen met een geringe eetverslaving, terwijl de activatie in de laterale orbitofrontale cortex juist significant afnam.
Eetverslaving blijkt gepaard te gaan met veranderde stimuli van bepaalde hersengebieden, waarbij gebieden die betrokken zijn bij beloning worden gestimuleerd en ‘remmende' gebieden juist minder actief worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen