Staar voorkomen met selenium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate inname van selenium beschermt postmenopauzale vrouwen tegen cataract (staar). 

Voor het onderzoek werden gegevens gebruikt van meer dan 7500 proefpersonen die deelnamen aan het Amerikaans bevolkingsonderzoek NHANES in de periode van 2001 tot 2008. Het betrof volwassenen vanaf een leeftijd van vijftig jaar. Er werd gekeken naar het verband tussen verschillende micronutriënten en het risico op cataract. 

Er werd een significante relatie gezien tussen de seleniuminname, uit voeding en supplementen, en de kans op cataract. Personen met de hoogste seleniuminname hadden significant minder kans op staar ten opzichte van proefpersonen met een lage seleniumintake. Dit verband was het duidelijkst voor vrouwen in een leeftijd van 65 tot 75 jaar. Voor de overige gemeten micronutriënten werd geen significant verband gevonden. Wel bleek dat personen met cataract over het algemeen een lagere inname van ijzer, zink, koper en selenium hadden dan deelnemers zonder deze oogaandoening.

De wetenschappers concluderen dat een adequate inname van selenium effectief is bij de preventie van ouderdomsstaar. Ze suggereren dat het voor vrouwen zinvol kan zijn om vanaf het begin van de menopauze een seleniumsupplement te gebruiken. Selenium voorkomt oxidatieve stress. Oxidatieve stress in de lens van het oog leidt tot aggregatie van eiwitten en apoptose van epitheelcellen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen