Standaard vitamine D-dosis onvoldoende

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De geadviseerde vitamine D-dosis van 400 IE blijkt onvoldoende om de botmassa op peil te houden.

Aan de Schotse studie namen 305 postmenopauzale vrouwen deel in de leeftijd van zestig tot zeventig jaar. Ze werden willekeurig in drie groepen verdeeld en kregen vanaf januari/februari 2009 gedurende een jaar dagelijks 400 IE vitamine D, 1000 IE vitamine D of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werd de botmassa en de vitamine D-spiegel gemeten.

In totaal voltooiden 265 vrouwen de studie. De vitamine D-spiegel nam toe met gemiddeld 32 nmol/l en 43 nmol/l voor respectievelijk de 400 IE- en 1000 IE-groep. In de placebogroep daalde de vitamine D-status met gemiddeld 4 nmol/l. Vrouwen die dagelijks 1000 IE vitamine D kregen hadden significant minder verlies van botmassa op de heup (slechts 0,05% na een jaar) in vergelijking met vrouwen die 400 IE vitamine D kregen of de placebo (respectievelijk 0,57% en 0,60% na een jaar). Er werd geen significant effect gezien van suppletie op het botmetabolisme. Een maand nadat gestaakt werd met vitamine D-suppletie had in de 1000 IE- en 400 IE-groep respectievelijk 48% en 83% van de vrouwen een vitamine D-spiegel lager dan de concentratie van 75 nmol/l. Dit betekent dat een continue suppletie noodzakelijk is voor het op peil houden van de vitamine D-spiegel.

Het blijkt dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 400 IE vitamine D onvoldoende is voor het behoud van een optimale botmassa bij postmenopauzale vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen