Stof uit broccoli en spruitjes blokkeert tumorcellen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De natuurlijke stof indol-3-carbinol (I3C) in koolsoorten, vooral in broccoli en spruitjes, kan de groei van tumorcellen blokkeren. In een aantal verschillende typen humane kanker en bepaalde andere ziekten vertoont het celdelingsenzym Cdc25A-fosfatase sterke overexpressie.
Onderzoekers van het Ohio State University Comprehensive Cancer Center in de Verenigde Staten verkregen overtuigende resultaten voor de kankerrremmende effecten van 13C in dierproeven. Het 13C blijkt de afbraak van het celdelingsenzym Cdc25A-fosfatase dat onmisbaar is voor deling en proliferatie van cellen te bevorderen. In experimenten met drie verschillende humane borstkankercellijnen werden de effecten van 13C gevolgd.
Hierin werd gevonden dat het 13C een destructieve werking vertoonde op Cdc25A-fosfatase. Bovendien kon een specifieke lokatie in het molecuul Cdc25A worden vastgesteld als aangrijpingspunt voor 13C. Mutaties op de specifieke lokatie van Cdc25A kon de gevoeligheid voor 13C doen afnemen of opheffen. Vervolgonderzoek met getransplanteerde borsttumoren in muizen en de orale toediening van 13C toonde een reductie van de tumormassa tot 65%. Van het celdelingsenzym Cdc25A is bekend dat het in abnormale hoge concentraties voorkomt in de helft van de gevallen van humane borstkanker. Eveneens abnormaal verhoogde waarden worden gevonden bij kanker van prostaat, lever, slokdarm, baarmoeder, colon en bij non-Hodgkin lymfoom en bij de ziekte van Alzheimer.
Een aantal chemotherapeutica werd reeds getest als een anti-Cdc25A middel, maar de hoge giftigheid leidde niet tot een succesvolle toepassing. De opmerkelijke bevindingen voor 13C biedt perspectieven voor de preventie en de behandeling van kanker en andere ziekten met een overexpressie van Cdc25A.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen