Stoffen uit gluten wél opneembaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Voor het eerst is aangetoond dat stoffen, afkomstig bij de vertering van gluten de darmwand kunnen passeren en zodoende opgenomen kunnen worden in de bloedbaan. De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Milaan. Ze maakten gebruik van een kunstmatig model van de maag en darmen.

De wetenschappers onderzochten in tegenstelling tot eerdere studies niet de afzonderlijke gluten, maar bekeken het effect van de inname van twee soorten glutenrijk brood en vier soorten spaghetti die verkrijgbaar waren in de supermarkt.

Tot de moleculen die tijdens de vertering vrijkwamen behoorden onder andere exorfinen. Het betrof de exorfinen A5 en C5. Van de exorfine C5 werd in verhouding tot A5 een dubbele concentratie opgenomen (tot 1 mg per portie pasta). Deze opiaatachtige eiwitten zijn eerder aangetroffen in de ruggenmergvloeistof van personen met schizofrenie en autisme. De stoffen worden in verband gebracht met een verergering van symptomen.

De wetenschappers plannen een nieuwe studie waarin ze willen bekijken wat er met de moleculen gebeurt wanneer ze vanuit de darm in het bloed worden getransporteerd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen