Stofje uit broccoli effectief tegen pathogene bacteriën

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bioactieve stof 3,3'-diindolylmethaan (DIM) komt van nature voor in kruisbloemigen zoals broccoli en bloemkool. DIM blijkt effectief bij biofilms. 

Biofilms zijn een laag micro-organismen die omgeven zijn door zelfgeproduceerd slijm. Veelal zijn ze moeilijk te behandelen doordat antibiotica niet goed kan doordringen in de biofilms. Om het effect van DIM te onderzoeken op pathogenen werden diverse laboratoriumexperimenten uitgevoerd, alsook een studie met varkens waarbij wonden ermee werden behandeld. 

Uit de experimenten bleek dat DIM de vorming van biofilms van de resistente bacteriën Acinetobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa met respectievelijk 65% en 70% kon verminderen. In combinatie met het antibioticum tobramycine kon de biofilm van P. aeruginosa met maar liefst 94% worden teruggedrongen. Ook bleek uit het experiment met varkens dat toediening van DIM leidde tot een snellere wondgenezing. DIM bleek van invloed op diverse genen die betrokken zijn bij de vorming van biofilms.

Behandeling met DIM is effectief bij het vernietigen van bestaande biofilms, zo blijkt uit de experimenten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen