Stralingsschade minder met antioxidanten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Door de schadelijke effecten van de blootstelling aan kobaltstraling (60Co) verandert de antioxidantenstofwisseling. De hoeveelheid antioxidanten neemt af, terwijl de hoeveelheid schadelijke oxidanten toeneemt. Dit is de conclusie van dr. Demir van de Universiteit van Istanboel in Turkije.
Voor het onderzoek werden mensen die per ongeluk blootgestaan hadden aan 60Co in verschillende ziekenhuizen behandeld voor misselijkheid, braken, duizeligheid en ernstige bloedarmoede. Binnen vijf dagen na blootstelling aan de straling werd de concentratie TBARS (thio barbituric acid reactive substance) in het bloed en in de rode bloedcellen gemeten. TBARS is een afbraakproduct van de vetstofwisseling en is een maat voor de hoeveelheid oxidanten of vrije radicalen. Tevens werd de concentratie van de antioxidant glutathion(GSH) in de rode bloedcellen gemeten. Een groep gezonde personen diende als controle.
Het bleek dat de concentratie TBARS in bloed en in de rode bloedcellen significant hoger was in de bestraalde groep dan in de controlegroep. In de stralingsgroep was de glutathionconcentratie significant lager dan in de controlegroep.
De resultaten bevestigen een duidelijke verandering in de oxidanten/antioxidantenhuishouding als gevolg van de straling.
Het toedienen van extra antioxidanten zou voor stralingsslachtoffers een goede behandeling zijn, aldus de onderzoeker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen