Stress in jeugd heeft levenslang effect

Blootstelling aan hevige stress zoals verwaarlozing, fysiek of verbaal geweld in de kinderjaren heeft levenslang gevolgen. Stress veroorzaakt moleculaire veranderingen in het DNA die de kwetsbaarheid op volwassen leeftijd vergroot. Wetenschappers van het UMC Utrecht publiceerden hun studie in het tijdschrift Nature Communications.

De wetenschappers onderzochten het bloed van 85 gezonde personen. Het bleek dat stress in de kindertijd het DNA kon veranderen. Dit proces van DNA-methylering leek vooral plaats te vinden op één locatie van het KITLG-gen (Kit ligand-gen). Deze locatie van het KITLG-gen vertoonde een sterk verband met de concentratie van het stresshormoon cortisol. Methylering van het KITLG-gen bleek de ‘missing link’ die de invloed van jeugdtrauma’s en de cortisol stressrespons op volwassen leeftijd kan verklaren.

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten verklaren waarom er individuele verschillen bestaan in de reactie op stressoren en een mogelijk verband met specifieke psychiatrische aandoeningen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+