Probiotica veranderen genenactiviteit in darmen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bacteriedrankjes beïnvloeden de activiteit van de genen in de darm. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, gepubliceerd in de PNAS.
Het is voor het eerst dat moleculaire reacties in het menselijk darmslijmvlies door het drinken van bacteriedrankjes in kaart zijn gebracht. Zeven gezonde vrijwilligers kregen zuiveldrankjes met drie verschillende soorten probiotische bacteriën te drinken, flesjes met tien miljard bacteriën elk. Bij de zeven is zes uur na het drinken van de zuiveldrankjes een slijmvliesmonster gehaald uit het bovenste deel van de dunne darm, voor genetisch onderzoek. Het monster is daar weggehaald met een ‘kijkslang' die wordt ingebracht via mond en maag. De zeven kregen alle drie bacteriedrankjes te drinken, met een tussenpoos van twee weken, of een placebodrankje.
Uit het genetische onderzoek van de slijmvliesmonsters blijkt dat na het drinken van de bacteriedrankjes de activiteit van honderden genen in het slijmvlies was veranderd. De gevonden moleculaire patronen leken veel op de patronen die bepaalde medicijnen in het lichaam veroorzaken, zegt onderzoeksleider Michiel Kleerebezem van Wageningen Universiteit. ‘Probioticadrankjes veroorzaken een lokale reactie in het darmslijmvlies. Ze hebben vergelijkbare effecten als componenten die de farmaceutische industrie in medicijnen gebruikt, maar dan milder.' Het gaat hier onder andere om middelen die het immuunsysteem in positieve zin beïnvloeden en die de bloeddruk verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen