Studie naar effect van vitamine D bij MS

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij het Academisch MS Centrum Limburg is onlangs een onderzoek gestart naar het effect van vitamine D-suppletie bij Multiple Sclerose (MS). De zogenaamde SOLAR-studie is een Europees project waaraan 348 patiënten uit 11 landen zullen deelnemen. In het onderzoek wordt een vergelijking gemaakt tussen toediening van een hoge dosering vitamine D met een placebo.
Professor Raymond Hupperts, neuroloog in Orbis Medisch Centrum, is de hoofdonderzoeker en heeft samen met dr. Joost Smolders de basis gelegd voor deze grootschalige studie. Smolders promoveerde onlangs cum laude op zijn proefschrift ‘Vitamin D as an immune modulator in MS'. De resultaten van het proefschrift laten zien dat MS-patiënten met frequente aanvallen een lagere vitamine D-status hebben, evenals patiënten met een verstoorde balans tussen goede en slechte T-cellen. Toediening van vitamine D aan een kleine groep patiënten bleek veilig en liet subtiele aanwijzingen zien voor een verbetering van deze balans. Ook in eerdere studies werd reeds een positief effect van vitamine D op de progressie van de aandoening gezien.
De resultaten van de SOLAR studie kunnen leiden tot een uitbreiding van het tot op heden beperkte behandelarsenaal. Patiënten met MS waarbij de diagnose Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RMMS) korter dan vijf jaar geleden is gesteld en die het medicijn Rebif gebruiken, kunnen mogelijk deelnemen aan het onderzoek.
Hiervoor kan contact opgenomen worden met Sandra Liedekerken, hoofd afdeling MS-research, tel. 06-13164103.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen