Suppletie beïnvloedt PSA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met EPA, GLA en coënzym Q10 heeft een duidelijk effect op de concentratie van Prostaat Specifiek Antigeen (PSA). PSA is een eiwit dat geproduceerd wordt door klierweefsel van de prostaat en is een biomarker voor prostaatkanker.

Aan de studie namen 504 gezonde mannen deel met een PSA-waarde van maximaal 2,5 ng/ml. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen gedurende twaalf weken tweemaal per dag twee capsules met omega 3-visvetzuren (per capsule 1,12 gram EPA en 0,72 gram DHA) of omega 6-vetzuur (per capsule 600 mg GLA) of coënzym Q10 (per capsule 100 mg) of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werden de concentraties van de vetzuren in het bloedserum bepaald, evenals de PSA-waarde.

Suppletie met de omega 3-visvetzuren leidde tot een significante afname van de PSA-concentratie met gemiddeld 30%. Suppletie met coënzym Q10 liet eveneens een significante daling van de PSA-waarde zien van gemiddeld 33%. Daarentegen leidde suppletie met het omega 6-vetzuur GLA tot een significante toename van de PSA-waarde met 15%.

De resultaten laten zien dat bepaalde supplementen de PSA-waarde positief dan wel negatief kunnen beïnvloeden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen