Suppletie omega 3-vetzuren tegen leververvetting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met omega 3-vetzuren heeft een gunstig effect bij niet-alcoholische leververvetting (NAFLD). Dit blijkt uit een review. Hiervoor is in Medline en PubMed gezocht naar relevante studies. Uiteindelijk zijn de gegevens geanalyseerd van vier humane studies.
Uit de resultaten bleek dat omega 3-vetzuren de functie van de lever verbeteren. Daarnaast werd de gevoeligheid voor insuline verhoogd bij personen met deze leveraandoening en hadden de vetzuren een ontstekingsremmende werking. De vetzuren blijken de genexpressie in de lever te beïnvloeden. Hierdoor worden meer vetzuren geoxideerd en afgebroken dan dat er opgeslagen worden.
Maar liefst 10 tot 35% van de volwassenen wereldwijd heeft te kampen met leververvetting. Het aantal personen met NAFLD is stijgende en is gerelateerd aan het toenemend aantal personen met obesitas. Leververvetting kan leiden tot een ontsteking (NASH) en uiteindelijk tot een fatale werking van de lever.
Uit eerdere studies bleek al een gunstig effect van omega 3-vetzuren op het cardiovasculaire systeem, het cognitief functioneren, de stemming, gedrag, de ogen, ontstaan van kanker en de ontwikkeling van het kind.
Geconcludeerd kan worden dat omega 3-vetzuren als behandeling ingezet kunnen worden bij leververvetting. Vervolgonderzoek in de vorm van gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies is noodzakelijk om deze conclusie te onderbouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen