Omega-3 effectief bij valpreventie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met omega 3-visvetzuren verkleint de kans op vallen bij ouderen. Daarentegen waren vitamine D-suppletie en een oefenprogramma niet effectief bij valpreventie. 

Voor de studie werden 2157 zeventigplussers geselecteerd die in de voorafgaande vijf jaren geen ernstige gezondheidsproblemen hadden. Het betrof ouderen uit Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Portugal. De deelnemers werden willekeurig in suppletiegroepen verdeeld en kregen gedurende drie jaar dagelijks 2000 IE vitamine D al dan niet in combinatie met 1 gram omega 3-visvetzuren en/of een oefenprogramma thuis. In de controlegroep kregen de deelnemers een placebo in combinatie met hun normale beweegactiviteiten.

Er waren 1900 ouderen die de studie voltooiden. Hun gemiddelde leeftijd bedroeg 75 jaar. Van de ouderen had 40% een vitamine D-tekort (<50 nmol/l) en de meesten (83%) waren lichamelijk matig actief. Tijdens de volgperiode werden er 3333 valincidenten gemeld. Suppletie met vitamine D was niet van invloed op het valrisico. Ditzelfde gold voor het dagelijkse oefenprogramma. Daarentegen leidde suppletie met de omega 3-visvetzuren tot een significant lager valrisico met 10%. 

Actieve ouderen kunnen baat hebben bij omega 3-suppletie. Een simpel dagelijks oefenprogramma droeg - evenals suppletie met een hoge dosis vitamine D - niet bij aan valpreventie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen