Suppletie verbetert HDL-cholesterol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine C en E, magnesium en zink verbetert de bloedvetwaarden bij patiënten met ouderdomsdiabetes. De HDL-cholesterol en de daarmee verwante apolipoproteïne A1 (apo-A1) stegen na gebruik van deze vitaminen en mineralen.
Dit is de conclusie van een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie onder 69 diabetespatiënten. De patiënten werden over vier groepen verdeeld. De personen uit de eerste groep kregen dagelijks 200 mg magnesium en 30 mg zink. De tweede groep kreeg 200 mg vitamine C en 150 mg vitamine E. De andere deelnemers kregen een placebo of zowel mineralen als vitaminen. Het onderzoek duurde drie maanden.
Aan het begin en aan het einde van het onderzoek werden er bloed- en urinemonsters van de nuchtere deelnemers genomen. De triglyceriden, apolipoproteïnen en cholesterol werd gemeten.
Aan het einde van het onderzoek was de concentratie HDL-cholesterol en apo-A1 alleen in de groep die zowel de vitaminen als de mineralen kreeg, respectievelijk met 24% en 9% significant gestegen. De andere waarden waren in geen van de groepen significant veranderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.