Taurinesuppletie tegen veroudering?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Met het ouder worden daalt de taurinespiegel in het bloed. Suppletie met dit veelvoorkomende aminozuur kan veroudering mogelijk vertragen.

Eerdere studies lieten zien dat de taurinespiegel correleert met de gezondheid. Om te onderzoeken of de taurinespiegel van invloed is op veroudering werd bij mensen, apen en muizen de taurinespiegel bepaald tijdens diverse levensfasen. Met het vorderen van de leeftijd dalen de taurinespiegels in het bloed bij mensen, apen alsook bij muizen. 

Om te achterhalen of deze daling van invloed is op het verouderingsproces, kregen de muizen dagelijks taurine gesuppleerd. De muizen die dagelijks extra taurine gesuppleerd kregen, leefden 10% tot 12% langer dan de muizen in de controlegroep. Dit ging gepaard met een verbeterde werking van botten, spieren, alvleesklier, hersenen, vetweefsel, darmen en het immuunsysteem van de muizen. Vergelijkbare effecten werden gezien bij apen. 

Al eerder werd aangetoond dat taurine beschermt tegen cellulaire senescentie, zogenaamde zombiecellen die zich niet meer kunnen delen. Tevens voorkomt het een tekort aan telomerase, een enzym aanwezig in de celkern dat de telomeren beschermt. Verder onderdrukt taurine mitochondriale dysfunctie, vermindert het DNA-schade en gaat het inflammatie tegen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen