Telomeren verlengd. Langer leven?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Stanford University in de Verenigde Staten hebben een manier gevonden om telomeren te verlengen. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Bij beschadiging van de telomeren kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren en afsterft.

Door gebruik te maken van een speciaal messenger-RNA (mRNA) kon de gencodering voor TERT langer aangezet worden. Dit leidde tot een tijdelijk verhoogde activiteit (24 tot 48 uur) van het enzym telomerase waardoor de telomeren in korte tijd snel langer werden. De wetenschappers toonden dit aan in een laboratoriumexperiment waarvoor ze humane bindweefsel- en spiervezelcellen gebruiken (fibroblasten en myoblasten). De behandeling leidde eveneens tot een toename van het absolute aantal cellen tot wel het duizendvoudige. Maar uiteindelijk stopte de celproliferatie, net als bij onbehandelde cellen.

Met de methode kan de levensduur van humane cellen in het laboratorium drastisch worden verlengd wat gunstig is voor onderzoek naar medicijnen en ziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen