Terminalia chebula beschermt gewricht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een extract van Terminalia chebula - een plant die gebruikt wordt in de Ayurveda - en een gepatenteerd chroomcomplex vermindert gewrichtsklachten.

Er werden honderd personen met klachten van het kniegewricht verdeeld in vijf behandelgroepen. Afhankelijk van de groep kregen ze gedurende twaalf weken dagelijks 1000 mg van een extract van Terminalia chebula, 1000 mg van dit extract in combinatie met 800 mcg chroomcomplex, alleen het chroomcomplex, 500 mg van het plantenextract of een placebo. Met behulp van vragenlijsten werd het effect van de diverse behandelmethoden vastgesteld op de gewrichtsstijfheid, mate van pijn en de functiebeperking.

In alle vijf groepen werd een significante vermindering van gewrichtsklachten gezien. Maar suppletie met Terminalia chebula in een dosis van één gram per dag liet ten opzichte van de placebo een significante afname zien van gewrichtsklachten. Zo was er in deze groep een afname van de score van de WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index) van 36% ten opzichte van 4,5% in de placebogroep. Er werd een significante vermindering gezien van pijnklachten, stijfheid en functiebeperkingen. Ook de combinatie van het plantenextract met het chroomcomplex liet ten opzichte van de placebo een significant effect zien. Tenslotte bleek suppletie met het plantenextract te leiden tot een reductie van het gebruik van pijnstillers.

De resultaten tonen dat een extract van Terminalia chebula in een dosis van één gram per dag, al dan niet in combinatie met een chroomcomplex, effectief gewrichtsklachten kan verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen