Thyroïditis behandelt met selenium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met selenium heeft een gunstig effect bij personen met de autoimmune schildklierziekte thyroïditis, ofwel de ziekte van Hashimoto.
Aan de studie namen 76 patiënten (65 vrouwen en 11 mannen) deel. De gemiddelde leeftijd was 43 jaar. De TSH was normaal tot licht verhoogd en T4 was binnen de normale range. De patiënten werden verdeeld in een behandel- en controlegroep. De personen in de behandelgroep kregen gedurende 12 maanden 80 mcg selenium per dag. De patiënten in de controlegroep werden niet behandeld. Voor aanvang van de studie en na 6 en 12 maanden werd de concentratie van TSH, T4, thyroperoxidase autoantilichamen (TPO-Ab) en thyroglobuline autoantilichamen (Tg-Ab) bepaald. Daarnaast werd de jodiumconcentratie in de urine gemeten en werd een echo van de schildklier gemaakt. De echogeniciteit, de toename van veranderingen in het weefsel die op een echo gezien wordt als witte vlekken, werd bepaald.
De echogeniciteit bleek na 6 maanden in beide groepen significant af te nemen. Na 12 maanden was er geen verandering te zien bij de patiënten in de behandelgroep terwijl de echogeniciteit verder afnam bij de personen in de controlegroep. Na 6 maanden werd tussen beide groepen geen verschil gevonden in TPO-Ab en Tg-Ab. Echter, na 12 maanden namen de antilichamen significant af bij personen in de behandelgroep. Hiervan werden 5 patiënten negatief getest op TPO-Ab. Zowel de TSH als T4 bleven onveranderd.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met 80 mcg selenium per dag een gunstige invloed heeft op de echogeniciteit en op de antilichamen bij personen met de ziekte van Hashimoto.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen