Tijdstip beweging en insulineresistentie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een stevig ommetje in de namiddag of de avond vermindert significant insulineresistentie, zo blijkt uit de Netherlands Epidemiology of Obesity (NEO) studie.

Aan het onderzoek namen 775 proefpersonen deel. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 56 jaar en een gemiddelde BMI van 26 kg/m2. Bij de deelnemers werd de mate en het tijdstip van fysieke activiteit gerelateerd aan het vetgehalte van de lever en insulineresistentie. 

De totale tijd die de proefpersonen per dag inactief waren, was niet gerelateerd aan de mate van leververvetting of insulineresistentie. De totale tijd dat de deelnemers matig tot intensief actief waren, was wel geassocieerd met een afname van insulineresistentie, maar niet met de hoeveelheid vet in de lever. Opvallend was dat bij personen die in de middag fysiek het actiefst waren, de mate van insulineresistentie met 18% significant lager was ten opzichte van personen die gedurende de dag in gelijke mate actief waren. Bij personen die in de avond fysiek actief waren, was de mate de insulineresistentie met 25% significant minder. 

Het tijdstip van lichamelijke activiteit blijkt van invloed op insulineresistentie, maar niet op het vetgehalte van de lever. Bewegen in de middag of avond lijkt de gevoeligheid van de lichaamscellen voor insuline meer te verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen