Toename Lactobacillus met witbrood

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Niet alleen volkoren graanproducten hebben een gunstig effect op de samenstelling van de darmflora. Witbrood blijkt via een toename van Lactobacillus eveneens een positieve invloed te hebben op de darmflora.

Aan de studie namen 38 gezonde volwassenen deel in de leeftijd van 56 en 57 jaar. Met een vragenlijst werd informatie verzameld over hun voedingspatroon. Tevens werden ontlastingmonsters van de deelnemers geanalyseerd.

Een hoge consumptie van witbrood was gerelateerd aan een toename van Lactobacillus. De onderzoekers vermoeden dat hemicellulose (een voedingsvezel) en resistent zetmeel in het witbrood hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook zagen de onderzoekers dat een hoge consumptie van sinaasappelen leidde tot een afname van B. coccoides en Clostridium leptum bacteriën in de ontlasting.

Volgens de onderzoekers is het van belang dat in toekomstige studies gekeken wordt naar de invloed van voeding in zijn totaliteit op de darmflora. De interactie tussen voeding en darmflora is erg complex en kan niet verklaard worden door bestudering van geïsoleerde voedingsbestanddelen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen