Topatleten minder vaak verkouden met probiotica

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek in Australië is gebleken dat suppletie met probiotica het aantal infecties en de duur ervan bij langeafstandlopers verminderde. Intensieve training kan het immuunsysteem verzwakken en atleten vatbaar maken voor verkoudheden en hoesten.

De studie betrof 20 top langeafstandlopers en vond plaats tijdens een intensief wintertrainingsprogramma. Alle 20 atleten werden in de loop van 4 maanden, 2 maanden gesuppleerd met 1,2 x 10^10 Lactobacillus fermentum VRI 003 (PCC) en 2 maanden met een placebo. Halverwege het onderzoek werden de twee groepen qua suppletie omgewisseld. Tijdens de hele onderzoeksperiode rapporteerden de atleten alle dagen waarop ze symptomen vertoonden van verkoudheid en hoesten.

Op de dagen dat suppletie met de probiotica plaatsvond, werden er in totaal 30 dagen met symptomen van verkoudheid en hoesten gerapporteerd tegen 72 dagen tijdens de dagen dat de atleten een placebo kregen. Bloedonderzoek tijdens de periode van suppletie liet een verdubbeling zien van de concentratie interferon-gamma, een indicator dat het immuunsysteem goed functioneert. Dit duidt mogelijk op een stimulerend effect van probiotica op het afweersysteem. Een verbeterde weerstand tegen verkoudheden kan voor topatleten in de perioden van intensieve training en voorbereiding voor grote wedstrijden een groot voordeel opleveren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen