Tourette: minder ADHD-symptomen met probioticum

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het probioticum Lactobacillus plantarum PS128 vermindert symptomen van ADHD bij kinderen met het syndroom van Gilles de la Tourette. Het syndroom is vooral bekend vanwege de tics die zich zelfs kunnen uiten in de vorm van ongewild schelden. Het syndroom gaat tevens vaak gepaard met andere aandoeningen zoals ADHD, een dwangstoornis, depressie of migraine.

Aan de studie namen 58 kinderen en jongeren deel met Tourette en bijkomende aandoeningen. Ze waren in een leeftijd van 5 tot 18 jaar. De deelnemers continueerden hun medicatie voor bijvoorbeeld ADHD en werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen tweemaal per dag een placebo of het supplement dat per capsule 3 × 10^10 CFU PS128 bevatte. Na één en twee maanden werd met behulp van vragenlijsten nagegaan in hoeverre de kinderen last hadden van symptomen van hun aandoeningen.

Er werd geen significant verschil gezien tussen de suppletie- en placebogroep voor wat betreft het bekendste symptoom van Tourette; de tics. Daarentegen werd onder invloed van suppletie wel een vermindering gezien van symptomen van ADHD. Dit was niet het geval in de placebogroep.

Een mogelijke verklaring voor het gunstige effect van het probioticum op ADHD is dat PS128 leidt tot een toename van de neurotransmitter dopamine. Bij ADHD is sprake van een tekort aan deze neurotransmitter.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen