Type spierweefsel en diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vooral met meer wit spierweefsel kan de bloedsuikerspiegel beter onder controle gehouden worden. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Nature Medicine.

In het lichaam wordt een onderscheid gemaakt tussen witte en rode spiervezels. Hoewel in spieren beide typen vezels voorkomen, worden bij sprinters en ook bij personen met diabetes vooral witte spiervezels gevonden. Deze spiervezels kunnen snel contraheren, maar zijn ook snel vermoeid. Ze zijn afhankelijk van de anaerobe energievoorraad (ATP en creatinefosfaat) en verbruiken relatief veel glucose. De spieren zijn slecht doorbloed en bleek van kleur. Bij duurlopers worden vooral rode spiervezels gevonden. De rode kleur houdt verband met relatief hoge concentraties myoglobine en een sterke doorbloeding. Ze bevatten meer mitochondriën dan witte spiervezels en zijn afhankelijk van een aerobe energievoorziening.

Bij muizen werd aangetoond dat een shift naar witte spieren - bijvoorbeeld door krachttraining - beschermt tegen insulineresistentie en de glucosespiegel verbetert. Tot voor kort werd gedacht dat deze shift bij personen met diabetes mogelijk een negatief effect zou hebben. De aanpassing blijkt echter juist gunstig.

In de studie werd het moleculaire mechanisme blootgelegd dat deze shift mogelijk maakt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen