Ubiquinol-zalf bij kiezen trekken

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De toepassing van een zalf met de actieve vorm van coënzym Q10 (ubiquinol) bevordert de wondgenezing na het trekken van kiezen, zo blijkt uit een rattenstudie.

De studie werd uitgevoerd bij 27 ratten van acht weken oud. Een deel van de ratten kreeg na het trekken van de kiezen zalf met 5% ubiquinol op de wonden (experimentele groep). De andere ratten kregen zalf zonder de werkzame stof (controlegroep). De zalf werd gedurende drie of acht dagen toegediend.

Drie dagen na het trekken van de kiezen was er bij de ratten van de experimentele groep een significant hogere collageendichtheid in vergelijking met de ratten van de controlegroep. Ook was het aantal leukocyten (witte bloedcellen) in de holtes significant lager in de experimentele groep. Daarnaast was de expressie van ontstekingsbevorderende stoffen zoals interleukine-1beta (IL-1beta), TNF-alfa en NF-kappa B significant minder in de experimentele groep ten opzichte van de controlegroep. Acht dagen na extractie van de kiezen was er geen significant verschil in collageendichtheid en het aantal leukocyten tussen beide groepen.

De toepassing van zalf met ubiquinol kan de wondgenezing van zacht weefsel zoals tandvlees bevorderen, zo concluderen de wetenschappers. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen