Vaping even schadelijk als roken

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De populaire e-sigaret is even schadelijk als een gewone sigaret, althans als het gaat om DNA-schade. Het type apparaat en de smaak van de e-liquid zijn van invloed op de mate van DNA-schade.

Aan de studie namen 72 proefpersonen deel. Ze werden ingedeeld in groepen: exclusieve vapers, sigarettenrokers en niet-gebruikers. Vervolgens werd het effect van vapen en roken onderzocht op DNA-schade in de epitheelcellen van de mond. 

Bij zowel vapers als sigarettenrokers was sprake van significant meer DNA-schade in de epitheelcellen ten opzichte van de niet-rokers. De ernst van de schade bij vapers bleek afhankelijk van het type apparaat. Er zijn twee typen: pod en mod. Pod-gebruikers hadden meer DNA-schade dan mod-gebruikers. Ook was de smaak van invloed. Degenen die e-liquids met respectievelijk zoete, munt-/menthol- en fruitsmaak gebruikten, hadden de hoogste niveaus van DNA-schade. Het nicotinegehalte was niet van invloed. 

Dit is de eerste studie die een dosisafhankelijke mate van DNA-schade aantoont bij vapers die vergelijkbaar is met het roken van sigaretten. Gezien de populariteit van pod- en modapparaten en de voorkeur voor zoete, fruit- en muntsmaken bij gebruikers, hebben de bevindingen belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen