Vasten maakt gezonder

Periodiek vasten verbetert biomarkers van veroudering en ziekte.

In de Amerikaanse studie werden honderd gezonde proefpersonen willekeurig in twee groepen verdeeld. In de dieetgroep volgden de proefpersonen gedurende drie maanden periodiek een dieet. Het dieet werd gedurende vijf opeenvolgende dagen in iedere maand gevolgd en bestond uit een calorierestrictie, een beperking van eiwitten en suikers en een hoog gehalte van onverzadigde vetzuren. In de controlegroep kregen de proefpersonen gedurende drie maanden geen restricties opgelegd. Vervolgens werden de personen in de controlegroep onderworpen aan het dieet. Uiteindelijk waren de gegevens van 71 proefpersonen bekend.

Het volgen van drie dieetcycli leidde tot een afname van het lichaamsgewicht, de vetmassa, bloeddruk en de concentratie van insulineachtige groeifactor-1 (IGF-1). Bij personen met een verhoogd ziekterisico werd onder invloed van het dieet een sterkere verbetering gezien van de nuchtere glucosespiegel, BMI, bloeddruk, IGF-1, triglyceriden, cholesterol en CRP in vergelijking met personen met een lagere ziektekans.

Vervolgstudies met een groter aantal proefpersonen zijn nodig om het effect van periodiek vasten bij de preventie van ziektes verder te onderzoeken.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+