Veenbes goed voor bloedvat-elasticiteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met veenbessenpoeder (cranberry poeder) verbetert de bloedvat-elasticiteit van gezonde volwassenen.

Aan het onderzoek namen 45 gezonde mannen deel. Ze kregen gedurende een maand dagelijks 9 gram veenbessenpoeder of een placebopoeder. Het veenbessenpoeder bevatte per portie 525 mg polyfenolen. Voor aanvang van suppletie, op de eerste dag en aan het einde van de suppletieperiode werd de conditie van de bloedvaten bepaald. Hiervoor werd onder andere de flow-mediated dilatation’ (FMD) gemeten. De FMD is een maat voor de endotheelafhankelijke vaatverwijding die gemeten wordt met behulp van ultrasound. In het bloedplasma en de 24-uurs urine werden metabolieten van polyfenolen bepaald. 

Suppletie met het veenbessenpoeder leidde al direct (na 2 uur) tot een significante toename van de FMD met gemiddeld 1,1%. Eenzelfde effect werd gezien na een suppletieduur van een maand. Het veenbessenpoeder was echter niet van invloed op de pulse-wave velocity (PWV, polsgolfsnelheid), een maat voor de vaatwandstijfheid. Ook was het niet van invloed op de aortic augmentation index (Alx), een maat voor de verhoging van de polsdruk. Suppletie had ook geen invloed op de bloeddruk, hartslag, glucosespiegel en het vetspectrum. Van diverse metabolieten werden na suppletie hogere concentraties gevonden in zowel het bloed als de urine. 

Suppletie met veenbessenpoeder heeft direct en op de langere termijn een gunstig effect op de bloedvatfunctie. De verbetering van de vasculaire functie gaat gepaard met een toename van de metabolieten van polyfenolen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen