Veenbessensap goed voor bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse consumptie van veenbessensap is goed voor hart en bloedvaten. Dit blijkt uit een studie die gepresenteerd werd tijdens een conferentie van The Cranberry Institute.

Er namen tien gezonde mannen in de leeftijd van 18 tot 40 jaar deel. Er werd getest of een glas veenbessensap (450 ml) met een toenemende concentratie van polyfenolen (van 0% tot 117%) van invloed was op het hart en de bloedvaten.

Het veenbessensap bleek een positieve invloed te hebben op de endotheelfunctie van bloedvaten. Dit bleek uit de Flow-Mediated Dilatation (FMD). FMD is een maat voor de vaatverwijdende eigenschappen van het endotheel, de binnenbekleding van bloedvaten. Het effect was al aanwezig bij een gangbare polyfenolenconcentratie van 25%. De toename van de FMD varieerde van 1% tot 2,5% en was afhankelijk van de concentratie van polyfenolen. Bij de hoogste concentratie van deze werkzame plantenstoffen werd tevens een verbetering van de bloeddruk gezien. Zes uur na consumptie van het sap werd er een significante daling van de bovendruk met gemiddeld 10 mmHg gezien.

Van veenbessen is vooral bekend dat ze blaasontstekingen kunnen voorkomen. Er komt inmiddels echter steeds meer bewijs dat de bessen ook gezond zijn voor het hart en de bloedvaten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen