Verband depressie en ijzertekort pubermeisjes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vanaf de pubertijd komt depressie bijna tweemaal zo vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Onderzoekster Arli Zarate Ortiz van Wageningen University & Research concludeert uit onderzoek in Mexico dat de menstruatie en ook overgewicht hier wel eens een rol bij kunnen spelen.

Voor haar promotieonderzoek analyseerde Ortiz het voedingspatroon van 7380 pubers (jongens en meisjes). Tevens vroeg ze ruim vierhonderd pubermeiden een vragenlijst in te vullen. 

Op basis van de vragenlijst concludeerde ze dat ruim de helft van de meisjes depressieve klachten had. Bloedanalyse van dezelfde groep wees uit dat meisjes met een tekort aan ijzer meer kans hadden op depressieve klachten. Er waren significant meer meisjes dan jongens met een ijzertekort (13% versus 7%). Dit kan verklaard worden door de menstruatie. Tevens wordt een verband gezien tussen menstruatie op jonge leeftijd en obesitas. Obesitas gaat gepaard met laaggradige ontstekingen die eveneens een ijzertekort in de hand werken. Pubers met een Westers eetpatroon hadden vaker overgewicht of obesitas en bloedarmoede. Maar ook de consumptie van groenten en fruit is in Mexico geen garantie voor een gezond eetpatroon; de groente wordt namelijk vaak gefrituurd en fruit wordt met suiker gegeten.

Hoewel het onderzoek geen oorzakelijk verband aantoont, blijkt een ijzertekort gerelateerd aan depressieve klachten bij pubermeisjes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen