Verbetert broccoli darmbarrière?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een molecuul dat van nature aanwezig is in broccoli, Aryl Hydrocarbon Receptor Ligands, verbetert de barrièrefunctie van de dunne darm, zo blijkt uit een muizenexperiment. De molecuul bindt aan de zogenaamde Aryl Hydrocarbon Receptor (AHR) en stimuleert zo de intestinale barrièrefunctie.

In het experiment gaven de onderzoekers een experimentele groep muizen een dieet met 15% broccoli. Dit staat gelijk aan ongeveer 3,5 kopjes broccoli per dag voor mensen. In de controlegroep kregen de muizen voeding zonder broccoli. Vervolgens analyseerden zij het weefsel van de dieren om te bepalen in welke mate AHR werd geactiveerd.  

De wetenschappers ontdekten dat muizen die geen broccoli te eten kregen geen AHR-activiteit hadden. Dit resulteerde in een veranderde darmbarrièrefunctie en een verminderde passagetijd van voedsel in de dunne darm. Dit ging gepaard met een afgenomen aantal gobletcellen (slijmbekercellen) die verantwoordelijk zijn voor de slijmproductie. Ook was het aantal Panethcellen lager dan bij muizen die wel broccoli aten. Panethcellen produceren antimicrobiële peptiden en beschermen tegen virussen en bacteriën. Tenslotte bleek ook dat het aantal enterocyten in de darm minder was. Deze cellen zijn van belang voor de vertering van voedsel. 

De bekleding van de dunne darm laat water en voedingsstoffen door, maar houdt voedseldeeltjes en pathogenen tegen die schade kunnen aanrichten. Het experiment toont dat het molecuul in broccoli deze intestinale barrière versterkt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen