Verder weg van de evenaar, hoger risico artritis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Des te noordelijker vrouwen op het noordelijk halfrond wonen, des te groter de kans op het krijgen van reumatoïde artritis.
Voor de studie werden gegevens gebruikt van de Nurses' Health Study, een cohortstudie die in de Verenigde Staten werd uitgevoerd onder vrouwelijke werkers in de gezondheidszorg. De gegevens werden verzameld tussen 1988 en 2002. Met behulp van modellen werden risicogebieden voorspeld waarbij gecorrigeerd werd voor beïnvloedende factoren en door middel van statistische testen werden gebieden met een significant verhoogd risico opgespoord.
Een gebied met een significant verhoogd risico van artritis is het noordoosten van de Verenigde Staten. Over het algemeen bleek dat de risicogebieden vooral in noordelijker regionen lagen. Het verband was sterker wanneer de geografische locaties van 1988 werden aangehouden. Hieruit blijkt dat de duur van de blootstelling mede van invloed kan zijn.
De studie toont aan dat vrouwen die verder weg van de evenaar wonen, een verhoogde kans hebben op het krijgen van reumatoïde artritis. Volgens de onderzoekers kan een vitamine D-tekort als gevolg van een gebrek aan zonlicht een mogelijke oorzaak zijn. Hiermee verwijzen ze naar eerdere studies waaruit blijkt dat deze populaties ook een verhoogd risico hebben van andere autoimmuunziekten zoals multiple sclerose en de ziekte van Crohn. Ook hier werd een verband gelegd tussen de aandoeningen en een vitamine D-tekort.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen