Vitamine A en E laag bij fibromyalgie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De ontstaansgeschiedenis van fibromyalgie is tot op heden nog steeds onduidelijk. Er wordt echter steeds meer onderzoek verricht naar de mogelijke rol van vrije radicalen. In dit licht hebben Turkse wetenschappers nieuw bewijs geleverd voor de rol die lipidenperoxidatie bij de ontwikkeling van fibromyalgie mogelijk zou spelen. Ook vonden zij aanwijzingen voor een bij deze aandoening mogelijk gunstige toepassing van vetoplosbare antioxidanten.
Het onderzoek betrof 30 vrouwelijke fibromyalgiepatiënten en 30 gezonde controlepersonen. Bij allen werden de bloedspiegels voor de verschillende antioxidatieve vitaminen (vitamine A, C, E en bètacaroteen) bepaald. Daarnaast werden de mate van lipidenperoxidatie en de aanwezige concentratie stikstofoxide (NO) vastgesteld.
Gevonden werd dat de patiënten met fibromyalgie significant lagere bloedwaarden voor vitamine A en E hadden vergeleken met de controlegroep. Ook werden bij hen significant hogere niveaus van lipidenperoxidatie vastgesteld. Er bleken echter geen significante groepsverschillen in de bloedspiegels voor vitamine C, bètacaroteen en NO.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen