Verergering astma door vitamine D-tekort

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij personen met astma leidt een lage vitamine D-concentratie tot een verminderde longfunctie, een toename van bronchiale hyperreactiviteit en een verminderde respons op glucocorticosteroïden (ontstekingsremmers). Aan de studie namen 54 personen deel die niet rookten en bekend waren met astma. De relatie tussen de vitamine D-status, de longfunctie, bronchiale hyperreactiviteit en de reactie op glucocorticosteroïden werd bepaald.
De gemiddelde FEV1-waarde als maat voor de longfunctie was 83% en de gemiddelde vitamine D-concentratie was 70 namol/l. Een hogere vitamine D-concentratie bleek de longfunctie te verbeteren. Voor iedere toename van de vitamine D-spiegel met een 2,5 nmol/l nam de FEV1-waarde significant met gemiddeld 22,7 ml toe. Patiënten met een vitamine D-concetratie kleiner 75 nmol/l) hadden een significante toename van bronchiale hyperreactiviteit. Bij personen die geen inhalatiecorticosteroïden gebruikten nam de respons op ontstekingsremmers significant toe bij een verhoging van de vitamine D-spiegel.
Bij personen met astma blijkt een verband te bestaan tussen een lage vitamine D-status, een verminderde longfunctie, toename van hyperreactiviteit en een verminderde respons op ontstekingsremmende medicamenten. Vitamine D-suppletie kan mogelijk leiden tot een betere behandelrespons en een betere controle van de astma.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen