Verhoogde kans op jicht door fructose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dranken rijk aan fructose leiden tot een licht verhoogd risico van jicht bij vrouwen.
Voor de studie werden de gegevens geanalyseerd van 78.906 vrouwen die deelnamen aan de Nurses' Health Study, een grote Amerikaanse studie die liep van 1984 tot en met 2006. De vrouwen hadden bij aanvang van de studie geen jicht.
Tijdens de follow-up periode van 22 jaar werd bij 778 vrouwen jicht vastgesteld. Een verhoogde consumptie van dranken gezoet met fructose zoals frisdrank of jus d'orange bleek onafhankelijk gerelateerd aan een verhoogde kans op jicht. Bij een dagelijkse consumptie van een glas frisdrank nam het risico met 74% toe in vergelijking met een consumptie van minder dan een glas per maand. Bij vrouwen die twee of meer glazen frisdrank per dag dronken, was de kans met 2,4 keer significant groter. Voor het drinken van een glas jus d'orange per dag nam het risico met bijna de helft toe en bij consumptie van meer dan twee glazen per dag was het risico 2,4 keer groter. Het gebruik van lightdrank bleek niet van invloed op het ontstaan van jicht.
De onderzoekers concluderen dat niet alleen urinezuur verantwoordelijk is voor het ontstaan van jicht, maar ook rekening gehouden moet worden met fructose in drank.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen